Veiligiheid & Leefbaarheid

VEILIGHEID & LEEFBAARHEID

Als werkgroep willen we een veilige en leefbare omgeving houden voor onze bewoners.
Door samen met sociaal makelaar, politie, gemeente en woCom een paar keer per jaar bij elkaar te komen, proberen we onveilige/onleefbare situaties inzichtelijk te krijgen.
Hierbij moeten we benadrukken dat we geen “Meldpunt of klaagpunt” zijn voor individuele problemen. Maar we kunnen wel met elkaar bespreken hoe je een situatie om kunt zetten in een melding en hoe je deze op de juiste plek kunt melden.

Veiligheid en leefbaarheid is een werkgroep die opgericht is in 2014 mede op initiatief van de gemeente omdat er veel overlast was in onze kern.
Als werkgroep hebben we al veel successen behaald op het gebied van drugsoverlast, onveilige verkeerssituaties en hangjongeren.

 

Een voorbeeld :
Je hebt last van een (verkeers)onveilige situatie : bv een voertuig dat steeds heel hard door je straat gaat, of een parkeerprobleem, of overlast van personen, overlast van ongedierte of iets heel anders. Misschien wel beide?
Kortom, als je zelf niet weet waar je wat kunt melden. Dan kunnen we samen bespreken hoe je dat aanpakt. Heb alleen jij er last van? Of je buren ook? Waar moet je deze situatie melden? Bij gemeente? Bij politie? misschien wel beide? Weet je wie de overlastgever is?
Zijn er vaste momenten waarop dit voorkomt?

Ons doel is dat je als inwoner dan weet, waar je dat kunt melden, zodat je ook aan je buren door kunt geven waar ze dat kunnen melden.

Onze ervaring is : Hoe meer mensen melden (en blijven melden!!),  hoe sneller het wordt aangepakt.

We zien vaak dat mensen heel veel last hebben van een situatie, maar slechts 1x melden en vervolgens heel veel tegen anderen zeggen, dat ze heel veel gemeld hebben en dat “ze er toch niks aan doen”.
Dat kan kloppen als je maar 1x meld. Dat krijgt dan geen prioriteit, want als je maar 1x last hebt, is dat geen reden om iemand naar te laten kijken. Dus heb je vaak last, moet je ook vaak melden! En bespreken met je buren of ze ook last hebben en ook willen melden. Samen staan we sterk!

Als werkgroep nemen we jouw situatie dus niet aan als “melding”. We geven je situatie niet verder door. Ook al zit er politie bij, die zit er dan niet bij om daar je melding aan te nemen. Maar die zit erbij om je uit te leggen hoe een melding werkt, wat ermee gedaan wordt en hoe je tot een oplossing kan komen.
Dat is erg belangrijk om te weten.

Maar door steeds met elkaar in gesprek te gaan, wordt het voor steeds meer mensen duidelijk hoe ze een situatie kunnen aanpakken en kunnen we als werkgroep extra inzet vragen bij grotere problematiek.

Zo houden we Budel-Schoot samen Veilig en Leefbaar!

We houden ca. 5x per jaar een overleg in de huiskamer van De Reinder. We maken geen notulen om zodoende de drempel zo laag mogelijk te houden om mee te komen overleggen.
De data voor een volgend overleg worden weer geprikt op de vergadering zelf, en publiceren we hier op de website in de “Agenda“.

 

De werkgroep is bereikbaar via het secretariaat van Sterk Schoot of via het contactformulier.